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Licensing and Certification Division 
 

COUNSELOR CERTIFICATION 
Frequently Asked Questions (FAQs) 

 
California Code of Regulations, Title 9, Division 4, Chapter 8, Subchapter 2.  
Requirement for Certification for Individuals Providing Counseling 
Services in Alcohol and Other Drug (AOD) Programs Licensed and/or Certified by 
the Department of Alcohol and Drug Programs (ADP). 
 
Q. Who must register to become certified with a counselor certifying 

organization? 
 
A. All non-licensed, non-certified individuals providing counseling services in an 

AOD program licensed and/or certified by ADP must be registered to obtain 
certification as an AOD counselor by one of the certifying organizations specified 
in this regulation.  Counselor certification regulations will apply to all individuals 
providing counseling services in an AOD program licensed and/or certified by 
ADP. 

 
Q. What if I am licensed by the Department of Consumer Affairs? 
 
A. Licensed professionals, including licensed physicians, psychologists, clinical 

social workers, marriage and family therapists, or registered interns are not 
required to obtain certification. 

 
Q. If I am certified by one of the certifying organizations listed in the 

regulations, does this mean I am certified? 
 
A.   Nine of the ten certifying organizations listed in Section 13035(a) are currently 

approved by the department to certify individuals.  If you are certified by one of 
the nine certifying organizations you are considered a certified counselor in 
California. 

 
Q. How long do non-certified individuals have to register with a certifying 

organization? 
 
A. All non-licensed, non-certified individuals providing counseling services in an 

ADP licensed and/or certified AOD program must be registered with one of the 
nine certifying organizations within six (6) months from date of hire. 

 
Q. How long will registrants have to complete the certification requirements? 
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A. Registrants have five (5) years from the date of registration to complete the 

certification requirements.  
 
Q. What if I am a registrant and do not become certified within five years of 

the date of my registration? 
 
A. An individual that has not completed certification within the five-year time period 

may not continue to be an AOD counselor at that program or any other program 
licensed and/or certified by ADP. 

 
Q. What if a registrant has exceeded the five year limit and is continuing to 

provide AOD counseling as an employee or volunteer in an AOD program 
licensed and/or certified by the department? 

 
A. Any AOD program licensed or certified by the department that provides 

counseling by any registrant who has exceeded the five-year requirement to 
become certified will be subject to citation by ADP. 

 
Q. What are the requirements to become certified as an AOD counselor? 
 
A. Requirements for certification vary by certifying organization.  All certifying 

organizations must meet the minimum requirements of ADP: 
• complete a minimum of 155 hours of specified education ;  
• complete a minimum of 160 hours of supervised AOD training;  
• complete 2,080 documented hours of paid or unpaid work experience 

providing counseling services in an AOD program;  
• pass a written or oral examination (with a score of 70% or better); 
• sign a statement documenting whether his/her prior certification as an 

AOD counselor has ever been revoked; and 
• sign an agreement to abide by the certifying organization's code of 

conduct.  
 
Q. Who will investigate complaints against counselors? 
 
A. ADP will investigate all complaints. 
 
Q. How long will my certificate be valid? 
 
A. Certificates will be valid for two years, at which time it shall be required to be 

renewed. 
 
Q. What are the requirements for renewal? 
 
A. Each counselor must complete 40 hours of continuing education every two 

years as specified in Section 13055(c).  


